לימודי רפואה סינית, שיאצו, טווינה ועיסוי. לפרטים והרשמה : ת“א: 03-6815996, חיפה: 04-8720492
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

אינדקס המלצות לתזונה על פי סינדרומים

 
 
ארוחה תאילנדית אינדקס המלצות לתזונה זה, הגדול מסוגו, נועד לשירות המטפל בתזונה. כדי לבנות תכנית תזונה מתאימה למטופל יש לנקוט בשלבים הכוללים תשאול ואבחנה, מילוי יומן תזונה, הערכת היענות המטופל, סידור כללי של תזונת המטופל, הנחיות ספציפיות לפי הסינדרום, מעקב ושילוב טיפולים נוספים. מאמר זה מבאר את האסטרטגיה הטיפולית ומכיל את כל הנחיות התזונה לסינדרומים הנפוצים ברפואה סינית.
 
 
מאת: אילת מן וניר עמיר
 
אינדקס המלצות לתזונה זה, הגדול מסוגו, נועד לשירות המטפל בתזונה.
למעבר ישיר לאינדקס המזונות יש ללחוץ כאן

כדי לבנות תכנית תזונה מתאימה למטופל יש לנקוט בשלבים הבאים:
א - תשאול ואבחנה:
רק אבחנה סינית טובה מאפשרת קביעת אסטרטגיה טיפולית. האסטרטגיה קובעת למעשה אם יש צורך בשילוב כלים תזונתיים ואם כן, מה מטרתם.

ב – יומן תזונה:
יש להקפיד ולבקש מהמטופל יומן תזונה המונה לפחות שלושה ימים רצופים. על המטופל לפרט ביומן זה את כל מה שנכנס אל פיו (לרבות שתייה, מים, סיגריות, גומי לעיסה וכו´) ואת השעה. הכמויות פחות חשובות הן משום שברוב המקרים המטופל לא ידע לנקוב בכמויות המדויקות והן משום שהתזונה הסינית מתייחסת לאיכות המזון יותר מאשר לערך הקלורי שבו.

ג – הערכת היענות המטופל:
מטופל שצפוי ´להישבר, במהלך הטיפול התזונתי אינו יכול לקבל המלצות כמו מטופל בעל כוח רצון והתמדה. התפיסה הסינית מתייחסת להבאת המטופל לנקודת האיזון הטובה ביותר שהוא יכול להגיע. מכאן שלעתים יש לוותר על חלק מההמלצות, גם אם הן חשובות ביותר, ולהמליץ על מה שיש סיכוי שהמטופל יתמיד. עם השיפור במצב, ייתכן ויחול שיפור בתודעת המטופל ולכן גם מוכנותו לקחת על עצמו יותר אחריות, תגדל.

ד – סידור התזונה של המטופל:
במקרים רבים סדר היום התזונתי, החלוקה לזמני ארוחות, אופן הבישול וההגשה, הם בעלי ערך יותר משמעותי מסוג המזון הבא אל פי המטופל. לכן, בשלב ראשון יש להמליץ למטופל על הנחיות כלליות הנוגעות לסדר הארוחות (בוקר, ארוחת עשר, צהריים, ארוחת ארבע, ערב, ארוחת לילה אם לא ניתן לוותר) ותכולתן. טיפ פשוט כמו משך בישול הפסטה יכול לשנות תמונה קלינית משמעותית לבעלי ליחה או חסר צ´י בטחול, למשל.

ה – המלצות תזונה ספציפיות:
זהו השלב המסתמך על אינדקס ההמלצות באתר זה. יש לזכור כי הוא רק רכיב אחד מהתמונה הכללית ולא תמיד החשוב ביותר. במסגרת ההמלצות יש להקפיד לציין בפני המטופל מה מומלץ להרבות, מה מומלץ לצמצם ומה מומלץ להימנע. המלצה היא המלצה ולא ציווי. במצב זה, יש לקוות, שגם אם המטופל נכשל הוא לא רואה את הכישלון כאבסולוטי ולכן לא נרתע לחזור ולהמשיך בתכנית התזונתית.
יש לשאוף שההמלצות תהיינה קרובות ככל האפשר לאורח חייו של המטופל. לא נמליץ למטופל האוכל מזון כשר פירות ים, ולא נמליץ לצמחוני בשר כבד. לא נמנע מטורף מטבעו את האנטריקוט ולא נשלול לאוכלי שפנים וארנבות את השפנים והארנבות שלהם...
בהתאם ליומן התזונה של המטופל יש לשאוף ולהתאים לו את המזונות הקרובים ביותר למה שהוא היה רגיל לאכול.
למעבר ישיר לאינדקס המזונות לפי סינדרומים יש ללחוץ כאן

א – כתיבת ההוראות למטופל:
ו – כתיבת ההוראות למטופל:
פעמים רבות מומלץ לתת למטופל לכתוב את ההמלצות בעצמו (אפשר להניח ניר קופי ולהשאיר בתיק המטופל עותק). דבר זה תורם למחויבות של המטופל ומונע מהניר שהצגנו לו להפוך לקישוט עם מגנט על המקרר. המטופל רושם המלצות לכל ארוחה עיקרית והמלצות כלליות לארוחות ביניים (כמו חטיפים, כריך, פרי וכו´). בכל ארוחה עיקרית יש לציין שפע אפשרויות שמתוכן יבחר ויגוון המטופל. המטופל צריך להרגיש שלא הגבלנו אותו אלא פתחנו בפניו אפשרויות מגוונות ושארוחותיו עשירות, טעימות ומשביעות.

ז - מעקב:
לכל אדם יש נקודות שבירה בשמירת התזונה המומלצת לו. היענות המטופל והתמדתו תלויה ברצף המפגשים עם המטפל. במידה ומדובר במטפל בשיאצו הבעיה פחות בולטת שכן כל מפגש יכול להתחיל בשאלה: איך הלך השבוע? במידה ומדובר בהצגת המלצות תזונתיות בלבד יש להקפיד על מפגש של לפחות פעם בחודש לאורך תקופה ארוכה. כמו כן עדיף לשמור על קשר עם מטפל במגע אשר מכיר את תחום התזונה ויכול לסייע במעקב אחר המטופל.
קשר טלפוני יכול לפתור בעיות אקוטיות בעת שבירת המטופל. קודם כל יש להרגיע את המטופל ולהסביר לו שהוא לא ´הרס´ את הטיפול ושגם חריגה קטנה ממפעם לפעם אינה סיבה להפסיק עם הרצף המומלץ. במידת הצורך יש לברר עם המטופל (אך עדיף לעשות זאת פנים אל פנים) מה מקור הקשיים ואפילו להקל עליו בדרישות. חשוב לזכור שחצי עבודה עדיין נותנת יותר תועלת מאפס עבודה, ושהתמדה כלשהי בתזונה עדיפה על חריגה טוטאלית.

ח – טיפול משולב:
הצלחת הטיפול תלויה לרוב באסטרטגיה הטיפולית. תזונה לבדה, אפשר שתביא תוצאות יפות, אך לא תמיד. שילוב הנחיות בתזונה עם טיפולי מגע (שיאצו – טווינה) או עם טיפולים נוספים (צמחי מרפא, דיקור) יכול להשיג תוצאות מהירות ויעילות יותר. הצלחות מהירות לרוב משפרות את המוטיבציה של המטופל להתמיד בהמלצות אורח החיים (תזונה, פעילות גופנית, תרגילי נשימה וכו´) ולכן מובילה לשיפור עוד יותר טוב במצב, וחוזר חלילה.

אינדקס המלצות בתזונה לפי סינדרומים סיניים:

סינדרומים הקשורים לפתולוגיות של הריאה והמעי הגס
סינדרומים הקשורים לפתולוגיות של הטחול והקיבה
סינדרומים הקשורים לפתולוגיות של הכבד וכיס המרה
סינדרומים הקשורים לפתולוגיות של הכליות ושלפוחית השתן
סינדרומים הקשורים לפתולוגיות של הלב והמעי הדק


להפניות
למאמר אודות שילוב תזונה ופורמולות צמחים ניתן ללחוץ כאן: שילוב פורמולות ותזונה על פי 18 הקטגוריות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב
חומר זה מוגש כשירות ע"י צוות הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.
 
 
 
 
 
 
תוכן מקצועי
 
הכנה למבחנים
תזונה סינית
צמחים
דיקור סיני
מקצועות המגע
גוף נפש
מידע קליני
ילדים
נשים
לימודי המשך
השמה מקצועית
פורום רפואה סינית
תמורות בקהילה
מדריך מטפלים
תמורות חדשות
אודות תמורות
 
 
לימודים בתמורות
 
:שם מלא  
:טלפון
:מייל
:תחום
:איזור
 
שלח

 
 
   
   
Copyright © 2024 Tmurot. v12.15.10
בניית אתר ו אחסון אתר: ווב דאטה קום  |  עיצוב אתר: ליעד שר  |  שיווק באינטרנט - דייז